ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο συνδυασμός της μαγειρικής, της ψύξης και της σύγχρονης τεχνολογίας οδήγησαν στην ανάπτυξη της μεθόδου «Cook and Chill» (μαγείρεμα & ψύξη) η οποία έχει αλλάξει τα δεδομένα στην μαζική εστίαση. Η μέθοδος Cook and chill είναι η διαδικασία μαζικής παραγωγής / μαγειρέματος του φαγητού, και κατόπιν η ταχεία ψύξη του. Το έτοιμο φαγητό δεν παγώνει αλλά ψύχεται τόσο γρήγορα που δεν παραμένει για αρκετό χρόνο στην «επικίνδυνη ζώνη» (5°C έως 60°C) ώστε να αναπτυχθούν επιβλαβείς μικροοργανισμοί. ∆ιατηρώντας το φαγητό από 1°C έως 5°C επεκτείνουμε τον χρόνο αποθήκευσής του μέχρι το σερβίρισμα από 5 έως και σε μερικές περιπτώσεις σε 21 ημέρες χωρίς καμία αλλοίωση της εμφάνισης, της γεύσης και των θρεπτικών συστατικών του.

Η τεχνική αναπτύχθηκε στην Γερμανία πριν από 40 περίπου χρόνια για τα νοσοκομεία. Ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια να ελεγχθούν τα κόστη εργασίας κατά την παραγωγή και διάθεση του φαγητού, που είναι και το κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου. Το Cook and chill είναι λοιπόν ένα σύστημα μαζικής παραγωγής φαγητού, ασφαλούς αποθήκευσής του και τέλος διάθεσης του όποτε απαιτείται.

Στο σχήμα φαίνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των μικροοργανισμών σε ένα πιάτο που έχει βγεί από Cook and chill και σε ένα πιάτο που απλώς παρέμεινε στην συντήρηση. Από αυτό και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε τα πλεονεκτήματα του Cook-chill.

Εφαρμογή του Cook and chill

Κατά κοινή ομολογία αυτών που έχουν χρησιμοποιήσει το Cook and chill στις επιχειρήσεις τους, το δυνατό του σημείο είναι η ομοιογένεια του τελικού προϊόντος. Η μέθοδος δεν εφαρμόζεται μόνο σε μεγάλες μονάδες παραγωγής όπως νοσοκομεία, στρατός, πανεπιστήμια, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε μικρότερες επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, μικρά ξενοδοχεία, catering, ζαχαροπλαστεία. Είναι δε ιδανική για αλυσίδες εστιατορίων που λειτουργούν σε διαφορετικές τοποθεσίες αφού μπορούν να ετοιμάζουν πιάτα σε ένα κεντρικό σημείο και κατόπιν να τα διανέμουν στα υποκαταστήματα επιτυγχάνοντας απόλυτη ομοιομορφία σε εμφάνιση και γεύση.

Τα προϊόντα Cooked and chilled βγαίνουν από το ψυγείο όταν απαιτείται, θερμαίνονται μέχρι την θερμοκρασία σερβιρίσματος (μέθοδος γνωστή ως αναθέρμανση ή αναζωογόνηση) και σερβίρονται χωρίς να έχουν χάσει τίποτε από την αρχική τους γεύση, εμφάνιση, χρώμα και θρεπτικά συστατικά. Το Cook and chill δε πρέπει να συγχέεται με την παλαιότερα αρκετά δημοφιλή τεχνική γνωστή ως ice shock, που το μαγειρεμένο φαγητό έμπαινε αμέσως μετά την φωτιά σε παγωμένο νερό. Η νέα μέθοδος απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ο οποίος μπορεί να αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Δεν αρκεί ένα κοινό ψυγείο αλλά blast chiller το οποίο μπορεί να κατεβάζει πολύ γρήγορα την θερμοκρασία του μαγειρεμένου σε θερμοκρασία συντήρησης. Στην Αμερική το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων ορίζει ότι ο εξοπλισμός cook-chill πρέπει να κατεβάζει την θερμοκρασία του προϊόντος από 82°C σε 3°C που είναι και η θερμοκρασία αποθήκευσης, σε λιγότερο από 2 ώρες. Σήμερα τα περισσότερα blast chillers στην αγορά χρειάζονται λιγότερο από 1 ώρα.

Πως λειτουργεί το Cook and chill

Η διαδικασία είναι πολύ απλή αρκεί να γίνει σωστή διαχείριση.

  • Επιλογή, αποθήκευση και απόψυξη πρώτων υλών:

Όπως είναι γνωστό η ποιότητα του τελικού προϊόντος εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα των πρώτων υλών ειδικά όταν μιλάμε για κρέατα και θαλασσινά. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η αποθήκευση των πρώτων υλών. Πρέπει να τηρούνται οι βασικές αρχές υγιεινής και να ελέγχεται η θερμοκρασία και υγρασία του χώρου αποθήκευσης ή του ψυκτικού θαλάμου. Τα κατεψυγμένα προϊόντα να αποψύχονται έγκαιρα σε θερμοκρασία ψυγείου συντήρησης και όχι σε θερμοκρασία δωματίου ή φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι αποφεύγονται οι τυχόν υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών και η απόψυξη γίνεται ομοιόμορφα.

  • Προετοιμασία:

Η προετοιμασία του φαγητού γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως στο καθημερινό μαγείρεμα. Καλό θα είναι τα προϊόντα που προορίζονται για cook and chill να προετοιμάζονται σε διαφορετικό χώρο από τα φαγητά που προορίζονται για σερβίρισμα άμεσα, χωρίς αυτό όμως να είναι δεσμευτικό. Ειδικά για τα κρέατα βεβαιωθείτε ότι τα κομμάτια κρέατος δεν ξεπερνούν τα 3 κιλά σε βάρος και να μην έχουν πάχος μεγαλύτερο από 5 εκατοστά.

  • Μαγείρεμα:

Το φαγητό μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο, την ίδια συνταγή και χρησιμοποιείται ο ίδιος εξοπλισμός όπως συνήθως. Ανεξάρτητα όμως του τι μαγειρεύουμε πρέπει οπωσδήποτε η θερμοκρασία στην καρδιά (πυρήνα) του φαγητού να φθάσει τους 72°C για τουλάχιστον 2 λεπτά ώστε να καταστραφούν οι παθογενείς μικροοργανισμοί. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του τροφίμου μπορεί να ελεγχθεί με ειδικό θερμόμετρο τύπου probe που πλέον διαθέτουν σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι φούρνοι.

  • Προετοιμασία πριν την ψύξη:

Μετά το μαγείρεμα η διαδικασία του blast chilling πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και το μέγιστο μέχρι 30 λεπτά μετά. Το φαγητό τοποθετείται μέσα σε ανοξείδωτα ταψιά Gastronorm ύψους όχι μεγαλύτερου των 6 εκατοστών . Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πιο βαθειά ταψιά αλλά μόνο εφόσον ο κατασκευαστής του blast chiller προβλέπει κάτι τέτοιο, αλλιώς η απόδοση του μηχανήματος θα είναι μειωμένη. Επίσης για μερικά φαγητά μπορεί να απαιτείται επιπλέον τεμάχισμα ώστε να επιτευχθεί ομοιόμορφη ψύξη. Το μέγεθος, το σχήμα και η πυκνότητα του φαγητού καθορίζουν τον χρόνο του blast chilling. Ο κατασκευαστής συνήθως παρέχει ακριβής οδηγίες για κάθε φαγητό. Μετά την τοποθέτηση του φαγητού στο ταψί αυτό πρέπει να καλύπτεται με πλαστική μεμβράνη η ανοξείδωτο καπάκι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η επιφανειακή αφύγρανση, να αποφευχθεί η μετάδοση οσμών εάν τυχόν ψύχουμε διαφορετικά φαγητά και τέλος να προστατεύσουμε το blast chiller από παγοποίηση του στοιχείου του λόγω της αυξημένης υγρασίας. Εάν χρησιμοποιηθούν ταψιά από θερμομονωτικό υλικό, εννοείται ότι αυτό επιδρά στον συνολικό χρόνο ψύξης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σκεύη από υλικά μιας χρήσης (χαρτί , PVC τροφίμων) αλλά πρέπει να εξασφαλίζουμε ασφαλείς συνθήκες αποθήκευσής αυτών ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση βακτηριδίων στο φαγητό. Σχετικά με την μεριδοποίηση και το εάν αυτή θα γίνει πριν ή μετά το blast chilling, εξαρτάται από τις ανάγκες μας. Για room service πιθανόν η μεριδοποίηση να είναι καλύτερο να γίνει πριν την ψύξη ενώ για ένα μπουφέ τα φαγητά να ψυχθούν στα σκεύη σερβιρίσματος. Σε κάθε περίπτωση όμως ο διαχωρισμός σε μερίδες πρέπει να γίνει μέσα σε 30 λεπτά.

  • Blast Chilling (Ταχεία ψύξη):

Αφού ετοιμάσουμε τα ταψιά με το φαγητό και τα καλύψουμε τα τοποθετούμε είτε σε ειδικά τροχήλατα ράφια είτε απευθείας στο blast chiller. Το blast chiller μοιάζει λίγο πολύ με ψυγείο και υπάρχουν διάφορα μεγέθη ανάλογα με τις ανάγκες μας. Μέσα στο μηχάνημα ισχυροί ανεμιστήρες διοχετεύουν βίαια ψυχρό αέρα στο φαγητό με τεράστιες ταχύτητες (πάνω από 300m/sec) ώστε να απάγουν γρήγορα την θερμότητα. Η μονάδα πρέπει να έχει ενδείκτη θερμοκρασίας ακριβείας, ενσωματωμένα θερμόμετρα βελόνες (σένσορες) και timer με alarm για να μας ενημερώνει ότι τελείωσε η διαδικασία. Επίσης όταν τελειώνει το blast chilling, η θερμοκρασία του θαλάμου διατηρείται χαμηλή (όπως ενός ψυγείου) για όσο απαιτείται. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό αφού μπορούμε να ψύχουμε μια μεγάλη ποσότητα φαγητού στο τέλος της ημέρας, να την αφήνουμε στο chiller όλο το βράδυ και να την μεταφέρουμε όπου χρειάζεται την άλλη ημέρα. Τα blast chillers συνήθως τοποθετούνται κοντά στον χώρο παρασκευής ώστε να μπορεί να τηρηθεί ο κρίσιμος χρόνος των 30 λεπτών ανάμεσα στον φούρνο και to blast chiller. Σήμερα υπάρχουν και μικρά chillers με δυνατότητα παραγωγής 300 μερίδων την ημέρα που μπορούν να τοποθετηθούν σε τροχήλατη βάση ώστε να μεταφέρονται όπου χρειάζεται. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι ταχείας ψύξης εκτός από το blast chilling όπως το tumble chilling (ψύξη εμβάπτισης) που χρησιμοποιείται για υγρά (σούπες, σάλτσες) αλλά το blast chilling έχει επικρατήσει γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν για οποιοδήποτε είδος τροφίμου και υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων chillers για κάθε ανάγκη. Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για κατεψυγμένα προϊόντα ώστε να αυξηθεί ο χρόνος συντήρησης, το cook-chill, γίνεται cook-freeze και χρησιμοποιούνται πλέον μηχανήματα blast freezers τα οποία με αντίστοιχο τρόπο κατεβάζουν γρήγορα την θερμοκρασία στην καρδιά του προϊόντος σε -18°C. Από μελέτες πανεπιστημίων προκύπτει ότι το blast freezing καταναλώνει 18 φορές περισσότερη ενέργεια από το blast chilling αλλά αυξάνεται ο χρόνος αποθήκευσης.

  • Αποθήκευση και διανομή:

Μετά το τέλος της διαδικασίας του chilling, το ψυχρό φαγητό πρέπει να αποθηκευτεί ώστε όταν απαιτηθεί να γίνει η κατάλληλη διανομή. Τα ψυγεία συντήρησης που υπάρχουν στον χώρο της κουζίνας (ψυγεία ημέρας) δεν αποτελούν την ιδανική λύση γιατί ανοιγοκλείνουν συχνά για τις ανάγκες της κουζίνας. Ο σκοπός είναι μη διατήρηση των blast chilled προϊόντων σε σταθερή θερμοκρασία ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών. Η βέλτιστη λύση είναι ένα ή περισσότερα ψυγεία θάλαμοι συντήρησης αποκλειστικά και μόνο για τα προϊόντα cook-chill. Καλό θα ήταν να διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης και alarm ώστε να ελέγχεται ότι συνεχώς η θερμοκρασία είναι ανάμεσα στο ιδανικό 0°-3°C. To first-in, first-out πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη ανακύκλωση του stock και κανένα από τα φαγητά να μην υπερβεί την αναγραφόμενη ημερομηνία κατανάλωσης. Οι ετικέτες με την ημερομηνία ψύξης και κατανάλωσης είναι ένα μέτρο που μας εξασφαλίζει τον κανονικό έλεγχο των αποθεμάτων. Εάν για κάποιο λόγο το φαγητό το φαγητό ξεπεράσει τους 5°C αλλά όχι τους 10°C πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 12 ώρες. Εάν το φαγητό ξεπεράσει τους 10°C τότε είναι ακατάλληλο για κατανάλωση και πρέπει να καταστρέφεται. Παρά αυτούς τους περιορισμούς το φαγητό που ετοιμάστηκε με cook-chill, εφόσον αυτό έγινε σωστά και όπως περιγράψαμε, θα σας κάνει πραγματικά περήφανους όταν το σερβίρετε. Θα μοιάζει και θα έχει ακριβώς την ίδια γεύση με το φαγητό που μόλις βγήκε από την φωτιά. Όπως φαίνεται από αυτά που περιγράψαμε πριν, ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι το κλειδί για την επιτυχία της μεθόδου. Στον έλεγχο της θερμοκρασίας μπορούν να βοηθήσουν και ισοθερμικά δοχεία, τροχήλατα ψυχόμενα και άλλα παρόμοια προϊόντα που βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία στην αγορά.

  • Αναθέρμανση / Αναζωογόνηση:

Σε περίπτωση που το cooked-chilled φαγητό καταναλώνεται κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου πρέπει να καταναλωθεί 30 λεπτά μετά την εξαγωγή του από το ψυγείο. Εάν το φαγητό πρέπει να αναθερμανθεί επίσης αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά το ψυγείο. Στην αγορά υπάρχουν ειδικές συσκευές αναθέρμανσης για χρήση σε συνδυασμό με τα blast chillers. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί σχεδόν οποιαδήποτε μαγειρική συσκευή όπως φούρνοι convection, φούρνοι ατμού, φούρνοι combi, βραστήρες εμέσου θερμάνσεως (π.χ για σούπες) ακόμη και μονάδες υπερύθρων. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί κοινός φούρνος απαιτείται μεγάλη προσοχή ώστε το φαγητό να μην στεγνώσει. Οι φούρνοι μικροκυμάτων θεωρούνται ως η καλύτερη μέθοδος για αναθέρμανση μεμονωμένων μερίδων. Η θερμοκρασία στον «πυρήνα» του φαγητού πρέπει να φθάσει και να διατηρηθεί στους 72°C για τουλάχιστον 2 λεπτά. Η πιο ακριβής μέτρηση γίνεται με θερμόμετρα τύπου βελόνας που διαθέτουν πλέον οι περισσότεροι φούρνοι. Σε περίπτωση που το αναζωογονημένο φαγητό αφεθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος χωρίς να καταναλωθεί, πρέπει να καταστραφεί και όχι να αναθερμανθεί ή να ξαναψυχθεί.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ COOK AND CHILL

Κατά την επιλογή του εξοπλισμού cook & chill το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξουμε είναι η παραγωγική ικανότητα σε σχέση με τις ανάγκες μας σε περίοδο υψηλής ζήτησης. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους: πρώτον για να προσδιορίσουμε την συνολική παραγωγή και δεύτερον για να εξασφαλίσουμε ότι τα μαγειρεμένα φαγητά μπορούν θα οδηγηθούν στο blast chiller μέσα στην κρίσιμη μισή ώρα. Τώρα που γνωρίζουμε για την μέθοδο θα δούμε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει:

  • Κατάλληλη μέθοδος για οποιουδήποτε μεγέθους επιχείρηση.

Τα πλεονεκτήματα για επιχειρήσεις εστίασης με μεγάλη κατανάλωση είναι προφανή και οι μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων χρησιμοποιούν το cook & chill ώστε να παράγουν τα προϊόντα τους σε μια κεντρική εγκατάσταση και στην συνέχεια να τα διανέμουν στα υποκαταστήματα. Αλλά ακόμη και ένα μεσαίου μεγέθους εστιατόριο μπορεί να κάνει χρήση της μεθόδου τόσο για το κύριο μενού όσο και για την υπηρεσία catering. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία stock σε όλα τα είδη του μενού και για διάθεσή τους κατ’ απαίτηση. Επίσης είναι εξαιρετικά χρήσιμη μέθοδος σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με διοργάνωση δεξιώσεων αφού μπορούν να ετοιμάσουν ημέρες πριν τα πιάτα του μενού και να τα αναθερμάνουν λίγο πριν το σερβίρισμα χωρίς να χάσουν σε γεύση και εμφάνιση.

  • Αποδοτική χρησιμοποίηση του χρόνου.

Τα εστιατόρια μπορούν να οργανώσουν κατάλληλα τον χρόνο του προσωπικού της κουζίνας έτσι ώστε να μαγειρεύονται μεγάλες ποσότητες όταν δεν υπάρχει πολλή δουλειά και απλώς να αναθερμαίνουν τα πιάτα όταν η κουζίνα έχει περισσότερη δουλειά. Το εργατικό κόστος μπορεί να μειωθεί από 10-40% αφού ακόμη και σχετικά ανειδίκευτο προσωπικό μπορεί να κάνει την μεριδοποίηση και αναθέρμανση.

  • Οικονομίες κλίμακας.

Κέρδος μπορεί επίσης να προκύψει από την προμήθεια μεγαλύτερης ποσότητας πρώτων υλών αλλά και από την παραγωγή σε μία κεντρική μονάδα και κατόπιν την διανομή του προϊόντος.

  • Μεγαλύτερη ευχέρεια στο μενού.

Επειδή τα φαγητά ετοιμάζονται εκ των προτέρων δίνεται το περιθώριο για κάποιους πειραματισμούς ή ακόμη και λάθη στο μενού που πλέον δεν θα φθάνουν στο πιάτο του πελάτη. Οι σεφ μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα προ-μαγειρεμένα συστατικά και να προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία πιάτων γιατί πλέον δεν απαιτείται μαγείρεμα για το κάθε συστατικό ξεχωριστά.

  • Βελτίωση στο σερβίρισμα.

Τα περισσότερα φαγητά cooked & chilled απλά πρέπει μόνο να αναθερμανθούν έτσι το προσωπικό της κουζίνας έχει περισσότερο χρόνο για γαρνίρισμα και διακόσμηση των πιάτων. Μείωση υπολειμμάτων, καλύτερος έλεγχος ποσοτήτων. Ανεξάρτητα με τον αριθμό των πελατών μόνο οι μερίδες που πραγματικά παραγγέλνονται πρέπει να αναθερμαίνονται. Άρα άμεσα πετυχαίνουμε μείωση των εναπομείναντων φαγητών που καταλήγουν στα σκουπίδια.

  • Ήρεμο περιβάλλον εργασίας.

Ο κρίσιμος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και του σερβιρίσματος πλέον μειώνεται δραστικά, αφήνοντας περισσότερο χρόνο στο προσωπικό παραγωγής άρα αυξάνοντας απλά την παραγωγικότητα. Η κουζίνα πλέον δεν λειτουργεί στα όριά της.

  • Αυξημένο κέρδος.

Εάν το φαγητό παραγγέλνεται και σερβίρεται ομαλά, αυξάνεται ο βαθμός εναλλαγής των πιάτων στα τραπέζια άρα και το κέρδος. H τεχνολογία cook-chill συμβάλει εύκολα στην αύξηση της παραγωγικότητας, χωρίς επένδυση σε ιδιαίτερα ακριβό εξοπλισμό ή πρόσληψη επιπλέον προσωπικού κουζίνας.

ΤΟ COOK & CHILL ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ SERVICE.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το Cook & chill είναι η διαδικασία παραγωγής φαγητού σε μεγάλες ποσότητες και στην συνέχεια η ταχεία ψύξη του. Το μαγειρεμένο φαγητό δεν παγώνει αλλά ψύχεται γρήγορα και ολοκληρωτικά ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών. Αυτή η μέθοδος ουσιαστικά δημιουργεί ένα stock έτοιμου φαγητού σε συνθήκες ψύξης για την πολύ απασχολημένη κουζίνα. Κρατικοί και κοινοτικοί κανονισμοί επιβάλλουν ότι ο εξοπλισμός cook-chill πρέπει να έχει την ικανότητα να φέρνει το φαγητό από 82°C σε 3°C που είναι και η θερμοκρασία αποθήκευσης, σε λιγότερο από 2 ώρες. Ωστόσο σήμερα τα περισσότερα blast chillers το πετυχαίνουν αυτό σε λιγότερο από 1 ώρα. Το φαγητό ετοιμάζεται κανονικά όπως εάν σερβίροταν αμέσως. Στην συνέχεια και μέσα σε 30 λεπτά πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της ταχείας ψύξης. Ορισμένα φαγητά πρέπει να κόβονται σε μικρότερα κομμάτια για να διευκολυνθεί η ψύξη. Σχετικά με την αποθήκευση των φαγητών υπο ψύξη πολύ επιβοηθητική είναι η ετικετοποίηση των δίσκων και η εφαρμογή του first in – first out. Τέλος η αναθέρμανση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους όπως όπως φούρνοι convection, φούρνοι ατμού, φούρνοι combi κλπ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε σε εμφάνιση και γεύση από το μόλις μαγειρεμένο φαγητό.

Επιμέλεια: Άγγελος Σιμσιρίκης

Print Friendly, PDF & Email